• POROSIT USHQIMIN NGA SHTEPIA OSE ZYRA!
  • Tel: +355 69 409 0400
  • info@fithealthcatering.al
catering logo head smallcatering logo head smallcatering logo head smallcatering logo head small
  • Home
  • FitHealth Clinic
  • FitHealth Farmaci
  • Regjime Ushqimore
  • Rreth Nesh
  • Blog
  • Kontakt
✕
            No results See all results
            Dieta ketogjenike
            Dieta Ketogjenike dhe Sëmundjet Kronike
            July 16, 2025
            1 vezë në javë
            1 Vezë në Javë Ul Rrezikun e Alzheimerit me 47%
            July 23, 2025
            dieta-pa-gluten-dhe-pa-laktoze

            Dieta pa gluten dhe pa laktozë është gjithnjë e më e rekomanduar për personat që vuajnë nga probleme të zorrëve, si sindroma e zorrës së irrituar, fryrja apo çrregullimet e jashtëqitjes. Ndryshimi i regjimit ushqimor shpesh çon në përmirësime të ndjeshme në shëndetin e tretjes dhe cilësinë e jetës.

            Çfarë janë gluteni dhe laktoza?

            • Gluteni është një proteinë që gjendet në drithëra si gruri, elbi dhe thekra.

            • Laktoza është një sheqer natyral që ndodhet në produktet e qumështit.

            Te personat me ndjeshmëri ose intolerancë, këto substanca mund të shkaktojnë fryrje, gazra, dhimbje barku dhe inflamacion në traktin tretës.

            Si ndikon dieta pa gluten dhe laktozë në zorrë?

            1. Redukton inflamacionin

            Eliminimi i glutenit dhe laktozës ndihmon në lehtësimin e simptomave të IBS dhe sëmundjeve inflamatore si Crohn dhe koliti ulceroz.

            2. Ul fryrjen dhe gazrat

            Shumë persona raportojnë përmirësim të ndjeshëm të fryrjes abdominale pasi ndjekin një dietë pa gluten dhe pa laktozë.

            3. Rregullon ritmin e zorrëve

            Kapsllëku dhe diarreja e shpeshtë shpesh stabilizohen kur largohen këto përbërës irritues.

            4. Mbron mikrobiomën e zorrëve

            Një regjim i pasur me ushqime fermentuese dhe fibra pa gluten/laktozë mbështet ekuilibrin e baktereve të dobishme në zorrë.

            5. Përmirëson energjinë dhe humorin

            Dieta ndihmon në uljen e lodhjes dhe përmirësimin e gjendjes emocionale tek ata që vuajnë nga shqetësime gastrointestinale.

            Kush përfiton nga dieta pa gluten dhe laktozë?

            • Persona me sindromën e zorrës së irrituar (IBS)

            • Persona me sëmundje celiake

            • Ata me ndjeshmëri jo-celiake ndaj glutenit

            • Persona me intolerancë ndaj laktozës

            • Pacientë me inflamacion kronik të zorrëve

            • Njerëz që kanë pësuar çrregullime pas antibiotikëve ose infeksioneve gastrointestinale

            Kujdes me eliminimin e ushqimeve

            Ndjekja e një diete të tillë pa arsye mjekësore mund të shkaktojë:

            • Mungesë të kalciumit dhe vitaminës D

            • Ulje të konsumit të fibrave

            • Probleme me ekuilibrin ushqyes

            Këshillohet gjithmonë një konsultë me mjek ose dietolog.

            Sugjerime për zëvendësime të shëndetshme

            Në vend të… Zgjidhni…
            Qumësht lope Qumësht bajame, kokosi ose tërshërë
            Bukë me grurë Bukë me miell misri ose hikërror
            Djathë me laktozë Djathë pa laktozë
            Pasta gruri Pasta orizi ose misri

            Dieta pa gluten dhe pa laktozë nuk është një zgjidhje universale, por për personat me probleme të tretjes, mund të jetë një ndihmë e madhe. Kur zbatohet me kujdes dhe mbështetje profesionale, kjo dietë ndihmon në uljen e simptomave, mbështet shëndetin e zorrëve dhe përmirëson mirëqenien e përgjithshme.

            Referenca Shkencore (2020–2025)

            1. Eswaran, S. et al. (2021). “A Low-FODMAP Diet Improves Symptoms in Patients with IBS and Non-Celiac Gluten Sensitivity.” Gastroenterology Clinics, 50(2), 291–310.

            2. Catassi, C. et al. (2020). “Non-Celiac Gluten Sensitivity.” Nutrients, 12(6), 1718.

            3. Misselwitz, B. et al. (2020). “Lactose Intolerance: Diagnosis to Management.” Best Practice Gastroenterology, 44–45, 101728.

            4. Biesiekierski, J. R. (2022). “Gluten and FODMAPs in GI Disorders.” Clinical Nutrition Care, 25(2), 95–101.

            5. Aziz, I. et al. (2023). “Gluten-Free Diet in GI Symptoms.” Am. J. of Gastroenterology, 118(3), 456–466.

            6. He, T. et al. (2021). “Lactose Intolerance Review.” Nutrition Research Reviews, 34(1), 88–98.

            Share
            1
            catering
            catering

            Related posts

            çfarë të shmangni pas orës 5

            çfarë të shmangni pas orës 5

            August 16, 2025

            Çfarë të Shmangni pas Orës 5


            Read more
            dieta per diabetin

            dieta per diabetin

            August 13, 2025

            Dieta për Diabetin


            Read more
            Bananet dhe gastriti
            August 10, 2025

            Bananet dhe gastriti – A janë të sigurta për stomakun e ndjeshëm?


            Read more

            Comments are closed.

            Na kontakto:

            Përfitoni tani regjimin tuaj ushqimor të personalizuar!

            • +355694090400
            • +355674137773

            info@fithealth.al

            Adresa:

            Rruga Jordan Misja

            Tiranë

            Linqe utilitare

            • Fit Health Clinic
            • Fit Health Farmaci
            • Health Mag
            • Rreth Nesh
            • Regjime Ushqimore

            Shërbim catering, në shtëpi, në zyrë...

              Porosit ushqimin tënd të personalizuar

              We accept:

              © 2023 FITHEALTH CATERING | All Rights Reserved | Powered by AF Creative
                        No results See all results
                        Porosit online