Dieta pa gluten dhe pa laktozë është gjithnjë e më e rekomanduar për personat që vuajnë nga probleme të zorrëve, si sindroma e zorrës së irrituar, fryrja apo çrregullimet e jashtëqitjes. Ndryshimi i regjimit ushqimor shpesh çon në përmirësime të ndjeshme në shëndetin e tretjes dhe cilësinë e jetës.
Gluteni është një proteinë që gjendet në drithëra si gruri, elbi dhe thekra.
Laktoza është një sheqer natyral që ndodhet në produktet e qumështit.
Te personat me ndjeshmëri ose intolerancë, këto substanca mund të shkaktojnë fryrje, gazra, dhimbje barku dhe inflamacion në traktin tretës.
Eliminimi i glutenit dhe laktozës ndihmon në lehtësimin e simptomave të IBS dhe sëmundjeve inflamatore si Crohn dhe koliti ulceroz.
Shumë persona raportojnë përmirësim të ndjeshëm të fryrjes abdominale pasi ndjekin një dietë pa gluten dhe pa laktozë.
Kapsllëku dhe diarreja e shpeshtë shpesh stabilizohen kur largohen këto përbërës irritues.
Një regjim i pasur me ushqime fermentuese dhe fibra pa gluten/laktozë mbështet ekuilibrin e baktereve të dobishme në zorrë.
Dieta ndihmon në uljen e lodhjes dhe përmirësimin e gjendjes emocionale tek ata që vuajnë nga shqetësime gastrointestinale.
Persona me sindromën e zorrës së irrituar (IBS)
Persona me sëmundje celiake
Ata me ndjeshmëri jo-celiake ndaj glutenit
Persona me intolerancë ndaj laktozës
Pacientë me inflamacion kronik të zorrëve
Njerëz që kanë pësuar çrregullime pas antibiotikëve ose infeksioneve gastrointestinale
Ndjekja e një diete të tillë pa arsye mjekësore mund të shkaktojë:
Mungesë të kalciumit dhe vitaminës D
Ulje të konsumit të fibrave
Probleme me ekuilibrin ushqyes
Këshillohet gjithmonë një konsultë me mjek ose dietolog.
Në vend të… | Zgjidhni… |
---|---|
Qumësht lope | Qumësht bajame, kokosi ose tërshërë |
Bukë me grurë | Bukë me miell misri ose hikërror |
Djathë me laktozë | Djathë pa laktozë |
Pasta gruri | Pasta orizi ose misri |
Dieta pa gluten dhe pa laktozë nuk është një zgjidhje universale, por për personat me probleme të tretjes, mund të jetë një ndihmë e madhe. Kur zbatohet me kujdes dhe mbështetje profesionale, kjo dietë ndihmon në uljen e simptomave, mbështet shëndetin e zorrëve dhe përmirëson mirëqenien e përgjithshme.
Eswaran, S. et al. (2021). “A Low-FODMAP Diet Improves Symptoms in Patients with IBS and Non-Celiac Gluten Sensitivity.” Gastroenterology Clinics, 50(2), 291–310.
Catassi, C. et al. (2020). “Non-Celiac Gluten Sensitivity.” Nutrients, 12(6), 1718.
Misselwitz, B. et al. (2020). “Lactose Intolerance: Diagnosis to Management.” Best Practice Gastroenterology, 44–45, 101728.
Biesiekierski, J. R. (2022). “Gluten and FODMAPs in GI Disorders.” Clinical Nutrition Care, 25(2), 95–101.
Aziz, I. et al. (2023). “Gluten-Free Diet in GI Symptoms.” Am. J. of Gastroenterology, 118(3), 456–466.
He, T. et al. (2021). “Lactose Intolerance Review.” Nutrition Research Reviews, 34(1), 88–98.